Is een laurier giftig?

Laurier rotundifolio close up

Is een laurier giftig?

Wanneer u nieuwe planten in uw tuin wilt planten en u kinderen of huisdieren heeft, is het verstandig om na te gaan of de plant giftig is. Vooral als de plant mooie, verleidelijke rode besjes draagt. De laurierkers is een mooie plant met donkergroene bladeren. Is de laurierkers giftig, of kunt u deze plant zonder zorgen in de tuin zetten?

Laurier en laurierkers: welke is giftig?

Men noemt de laurierkers (Prunus Laurocerasus) vaak laurier (Laurus Nobilis). Toch zijn dit twee verschillende planten. Een laurierkers is een haagplant die geschikt is voor de scheiding van een erf. De wintergroene plant is giftig voor mensen. Het grote, glanzende blad van de plant is dus niet te gebruiken om te eten, terwijl het blad van een echte laurier wel als kruid in de keuken toe te passen is.

Is de laurierkers giftig voor katten, honden en andere huisdieren?

De laurierkers is giftig voor honden, katten en andere huisdieren. De ernst van klachten die volgen wanneer het dier aan de plant knabbelt, hangt van het ras en de hoeveelheid dat het dier eet. Het dier kan door het eten van de laurierkers last krijgen van:

  • Overgeven
  • Krampen
  • Slijm uit de neus
  • Tranende ogen
  • Verlamming

Deze verschijnselen kunnen in het ergste geval tot de dood leiden. Gelukkig blijven de meeste dieren wel van de laurierkers af, vooral als ze ander eten in hun nabijheid hebben. De meeste dieren hebben een instinct waardoor ze weten waar ze wel en niet van moeten eten. Toch is voorkomen beter dan genezen en kunt u het beste uw dieren buiten bereik van de plant houden, of uw dieren goed in de gaten houden in de tuin.

Is de laurierkers giftig voor paarden?

Ook voor paarden en andere boerderijdieren, zoals geiten, koeien en schapen is de laurierkers giftig. Nu zijn dit grote dieren, waardoor ze bij een kleine hoeveelheid nog geen klachten krijgen. Maar bij overmatige inname van de laurierkers kunnen ze last krijgen van opgezette slijmvliezen, veel speeksel, stuiptrekkingen en benauwdheid. Zet dus liever geen laurierkers in een weide met loslopende boerderijdieren.

Pas op met kinderen

Wanneer u nog kleine kinderen heeft, is het ook oppassen geblazen wanneer u een laurierkers in de tuin heeft staan. De besjes, bloemen, planten en stengels van de plant zijn giftig voor de mens. Wanneer uw kinderen van de besjes eten, is het verstandig om een bezoek aan de huisarts te brengen. Uw huisarts kan u dan het beste vertellen wat u moet doen. Heeft u zelf per ongeluk van de besjes gegeten? Misselijkheid, diarree en braken horen bij de symptomen van het eten van de plant. Heeft u meer dan vijf bessen gegeten of zijn de klachten erg heftig? Neem dan contact op met uw huisarts.

Is de laurierkers giftig voor de vogels in uw tuin?

Hoewel wij mensen en onze huisdieren de plant beter niet kunnen eten, is het voor vogels een ander verhaal. Ze hebben een ander verteringssysteem, waardoor ze geen last hebben van de besjes. Vogels zijn zelfs gek op deze besjes. Wilt u veel vogels in uw tuin? In dat geval is de laurierkers de perfecte plant.

Is de Portugese laurier ook giftig?

De Portugese laurier is familie van de laurierkers en is een giftige plant. Dit geldt zowel voor mensen als voor honden en andere huisdieren. Maar ook paarden en boerderijdieren kunnen beter geen grote hoeveelheden binnenkrijgen van de Portugese laurier, omdat het ze ziek maakt. De Portugese laurier heeft een smal blad en groeit niet zo uit. Hierdoor hoeft u de plant minder vaak te snoeien dan de laurierkers.

Is er een laurier die niet giftig is?

Elke haagplant is tot op zekere hoogte giftig, de een meer dan de ander. Pas daarom altijd op met kleine kinderen en huisdieren wanneer u een haag plant in de tuin. Waar u wel van kunt eten, zijn laurierblaadjes die u in de supermarkt koopt. Deze gedroogde blaadjes komen van de laurier en kunt u met een gerust hart in uw gerechten verwerken.