Laurier verzorgen

Laurier planten en verplanten: zo doet u dat

Heeft u net een laurier aangeschaft en weet u nog niet waar u de plant het beste kunt neerzetten? Of heeft u al een laurier in de tuin staan en wilt u de plant verplaatsen of zelfs meeverhuizen naar uw nieuwe tuin? Dit is mogelijk, mits u dit op de juiste manier doet, zodat de laurier ook weer op de nieuwe plek goed gedijt. Op deze pagina leest u alles over een laurier planten en verplanten.

Wanneer kunt u het beste een laurier planten en verplanten?

De laurier is een taaie plant. Daarom kunt u eigenlijk het hele jaar door wel een laurier planten, tenzij het vriest. Toch heeft de laurier een voorkeur voor het voor- of najaar. Voor het verplanten geldt het najaar of het vroege voorjaar, zodat de laurier nog half slapend is en klaar is om nieuwe wortels uit te zetten.

Om de laurier te (ver)planten graaft u een gleuf van ongeveer 40 tot 50 centimeter breed en diep. Verbeter de grond met compost of potgrond met voedingsstoffen, hiermee bevordert u de groei van de plant. Plaats de struik op de juiste diepte, dit betekent dezelfde hoogte als de plant in de pot zat. De plant heeft ruimte nodig, zet de planten daarom met genoeg afstand van elkaar. Daarna stampt u de grond goed aan. Wanneer u de laurier plant in een droge periode, is het verstandig om de eerste weken de planten regelmatig water te geven.

Hoeveel planten moet u aanplanten voor een haag?

Wanneer u een nieuwe haag wilt creëren, heeft u meerdere planten nodig. Hoe jonger en dus kleiner de laurier nog is, hoe meer struiken u nodig heeft om snel een dichte haag te hebben. Houd hierbij het volgende aan:

  • De planten zijn 60 tot 80 cm hoog: 3 planten per strekkende meter
  • De planten zijn 80 tot 100 cm hoog: 2,5 planten per strekkende meter
  • De planten zijn 100 tot 125 cm hoog: 2,5 planten per strekkende meter
  • De planten zijn 175 tot 200 cm hoog: 2 planten per strekkende meter

Waar kunt u het beste de laurier planten en verplanten in de tuin?

Omdat de laurierkers een sterke plant is, tamelijk snel groeit en weinig eisen aan z’n standplaats stelt, kunt u de plant bijna overal wel kwijt. Dat maakt een laurier planten en verplanten wat makkelijker. Of de plant in de schaduw, halfschaduw of volle zon staat; het maakt de plant niet uit. Ook is elke grondsoort geschikt voor de plant. Wel bloeit de laurier minder wanneer u de plant in de schaduw plant.

Waar moet u op letten bij het verplanten van de laurier?

Het is mogelijk om de laurier een andere plek in de tuin te geven, of om de plant zelfs in een andere tuin te zetten. Dit is wel een taak die u met beleid en zorg uit dient te voeren. Hoe langer geleden u de struik heeft gepland, hoe lastiger het verplanten is. Dit komt doordat een oudere plant, die er al jarenlang staat, een verspreide wortelkluit heeft. Na het voorzichtig uitgraven, waarbij u erop let dat u zo weinig mogelijk wortels beschadigt, verplaatst u de laurier naar de nieuwe standplaats.

Dit betekent niet dat de laurier een enkele week later er weer hetzelfde bijstaat als op de vorige plek. Een verplanting heeft een grote impact op de plant. Het is daarom belangrijk dat u de plant heel goed verzorgt na het verplanten. U moet de plant helpen om weer terug in vorm te komen en te herstellen van de verhuizing. Snoei de plant voor een derde tot de helft terug en geef de plant voldoende water om weer op krachten te komen.