Laurier

Laurier

Kwekerij Top & Top heeft maar liefst zes soorten laurierkers in het assortiment. De Laurier of eigenlijk laurierkers wordt in het latijn prunus laurocerasus genoemd. De prunus is uitermate geschikt voor hagen. De laurier is een sterke, snelgroeiende plant en heeft het hele jaar een mooie kleur.

Soorten

De soorten die we verkopen zijn Prunus l. Caucasica, Prunus l. Herbergii, Prunus l. Novita, Prunus l. Otto Luycken, Prunus l. Rotundifolia en Prunus lusitanica Angustifolia (portugese Laurier).

De Caucasica heeft een wat smallere vorm en is donkergroen van kleur, geschikt voor een wat smallere haag. De Rotundifolia is de meestvoorkomende laurier en is juist  meer geschikt voor bredere, hogere hagen. Een Novita lijkt op de Rotundifolia maar het blad is wat donkerder en glimt meer. De Novita staat bekend als een zeer snelgroeiende en sterkte plant.

De Herbergii kenmerkt zich door een frisgroene kleur en heeft smalle vorm.  Otto Luycken is een wat langzamere groeier en daardoor meer geschikt voor lagere hagen. De struik is rijkbloeiend met mooie witte bloemen. Het blad is smal van vorm. Als laatste verkopen we nog de Angustifolia of Portugese Laurier. De struik kent een zeer dicht bladerdek en is daardoor ook geschikt voor vormsnoei. De bladeren zijn smal, ovaal en donkergroen.

Al deze planten zijn geschikt als haagplanten maar kunnen ook solitair geplaatst worden. Al vroeg in het voorjaar kunnen zich witte bloemen vormen die openen in de lente. De bloemen hebben een heerlijke geur. Vanaf augustus ontwikkelen zich vruchten, donker van kleur (kersen en pruimen behoren ook tot de Prunus). De vruchten van de laurierkers zijn echter niet eetbaar

Snoeien en verzorging

De Prunus l. kan zowel tegen volle zon als schaduw en is makkelijk in onderhoud. Reken voor het planten van een haag met ongeveer drie planten per strekkende meter.  Bemesten kan het beste in maart/april en juni/juli. Een keer per jaar is over het algemeen voldoende.

Hagen kunnen licht gesnoeid worden na de groeiperioden, of juni of in september. In vorm houden is voldoende.

Een laurier stelt niet veel eisen aan de grond. Zorg er wel voor dat de haag met name het eerste jaar na het planten voldoende water krijgt.