Laurier verzorgen

De beste verzorging van uw laurier

Heeft u een laurierhaag in uw tuin staan? Dan wilt u uiteraard dat zij hun mooie, groene kleur behouden en niet verkleuren.

Laurieren zijn, net als de taxus en de conifeer, sterke planten en het verzorgen ervan kost vrij weinig tijd en moeite. Toch zijn er wel een aantal zaken die belangrijk zijn bij het gezond houden van uw laurier(haag).


Het snoeien van uw laurier

Het snoeien van een laurier(haag) is vrij eenvoudig. Het is wel belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken en te snoeien op de juiste momenten. Door te snoeien houdt u uw laurier goed in vorm en stimuleert u de groei van de takken, waardoor het een solide plant of haag zal worden. Wanneer u het beste kunt snoeien en wat u absoluut níet moet doen tijdens het snoeien, leest u hier.

Snoeien van laurier

Het stekken van uw laurier

Van een klein stekje kunt u zelf een compleet nieuwe laurier laten groeien. Heeft u groene vingers en denkt u er al een tijdje over om uw eigen laurier te stekken? Dat kan! Natuurlijk kunt u bij Kwekerij Top en Top de beste kwaliteit laurierplant kopen (bijvoorbeeld als basisplant voor uw stek-project), maar het zelf stekken kan een leuke uitdaging zijn om meer groen in huis te halen. Op deze pagina vindt u een aantal tips wat betreft het stekken van een laurier.

Laurier rotundifolio close up

Het bemesten van uw laurier

Het op de juiste manier bemesten van uw laurier, is net zo belangrijk in de verzorging als het planten en snoeien. Tijdens de groeiperiode heeft een laurier vaak wat extra voeding nodig. Een laurier kan het beste worden bemest in de lente. Tips voor het bemesten van uw laurier en de beste manier om dit te doen, vindt u op deze pagina.

Laurier in de grond

Het (ver)planten van uw laurier

Een laurier planten kan het hele jaar door, maar de meest ideale periode is tussen september en maart. Als de lente begint, en daarmee het groeiseizoen van de laurier, is de plant voldoende gesetteld. Meer tips over het planten en verplanten van uw laurier vindt u hier.

Laurier met kluit

De laurier water geven

Laurieren zijn, net als coniferen en taxussen, ontzettend sterke planten. Ze halen hun voeding moeiteloos zelf uit de bodem. Dit komt omdat een laurier die al een paar jaar staat, een groot ondergronds netwerk heeft van wortels. Ze halen hun voeding dus van ver. Alleen als het langere periodes echt warm en droog is, heeft een laurier wat extra water nodig. Zorg er dan voor dat u de kluit goed natmaakt, maar let er ook op dat er geen water blijft staan. Over het algemeen zal extra water geven niet nodig zijn.

Let op: heeft u recentelijk een Portugese laurier geplant? De eerste anderhalf à twee jaar heeft deze nieuwe plant tenminste wekelijks (en in de zomer om de dag of dagelijks) water nodig om sterk te worden (en te blijven!).