Laurier verzorgen

Laurier snoeien – dit zijn de beste tips voor een gezonde haag

Laurier is een veel voorkomende plant die, ook in Nederland, regelmatig in de tuin wordt aangetroffen als haagplant. Net als de taxus of conifeer is laurier een oersterke plant die zich uitstekend houdt in wisselvallige weersomstandigheden (en als het ergens wisselvallig is, is het in Nederland). Om uw laurier sterk en gezond te houden, is af en toe een snoeibeurt wel nodig. Hieronder leest u hoe u dit het beste kunt doen.

 

Wanneer moet u de laurier snoeien?

De beste tijd om laurier te snoeien is in het voorjaar. Dit kan ergens tussen maart en april zijn, misschien zelfs medio mei, afhankelijk van de weersomstandigheden en de groei van de plant. Als u te lang wacht met snoeien, kan de haag te groot worden en de vorm verliezen. Snoei ook vooral niet te laat in het seizoen. Nieuwe groei krijgt dan mogelijk niet de kans om volledig te herstellen voordat de winter begint, en het op die manier beschadigen van uw plant is zonde (en op deze manier makkelijk te voorkomen).

 

Hoe moet u een laurier snoeien?

Hieronder vindt u een duidelijk stappenplan voor het snoeien van een laurier. Als u dit stappenplan volgt, zult u een uitstekend resultaat zien in uw gesnoeide laurier.

 

Verwijder dode en beschadigde bladeren en takken

Voordat u begint met snoeien, verwijdert u eventuele dode of beschadigde takken te verwijderen. Als u deze alvast weghaalt voordat u begint met snoeien, kunt u daar rekening houden met de vorm van de laurier, maar voorkomt ook het risico dat u te veel wegsnoeit.

 

Bepaal de vorm van de haag

We bedoelen hier niet mee dat u moet bepalen of u een zwaan uit uw laurier wilt snoeien, maar wel of u een blokvorm of een wat natuurlijkere vorm wilt hebben. Of dat u gewoonweg niet te scheef wilt gaan. Om u hiermee te helpen kan het handig zijn om een touw te spannen over of langs uw haag als een gids voor uw knipkunsten, ook als u geen Olympisch kampioen haagknippen bent.

 

Snoei de zijkanten van de haag

Wat we veel mensen zien doen is in één enkele haal met de heggenschaar langs de bovenkant van de heg gaan. Niet doen! Onze tip: begin aan de zijkant, kleine beetjes tegelijk, en knip de takken terug tot net boven de gewenste hoogte. Of u een elektrische snoeischaar gebruikt of niet, maakt niet uit. Als het gereedschap maar scherp is.

 

Snoei de bovenkant van de haag

Daarna kunt u de bovenkant van de haag terugsnoeien tot de gewenste hoogte. Door het touw dat u gespannen heeft, houdt u de hoogte overal gelijk en ziet de laurierhaag er weer netjes uit.

 

Verwijder alle snoeiafval

Deze stap klinkt misschien wat overbodig, maar als u het snoeiafval laat liggen (omdat het toch natuurlijk is), kan de plant verstikt raken en is het voor de laurier lastig om nieuwe takken en bladeren te laten groeien. Snoeiafval kan op de composthoop, in de groene container of naar uw dichtstbijzijnde milieupark.

 

Algemene tips voor het snoeien van laurier

  • Gebruik scherp gereedschap. Met bot snoeigereedschap maakt u de takken eerder kapot.
  • Snoei de haag niet te ver terug (niet te ver in het oude hout), omdat dit de groei van nieuwe takken kan belemmeren.
  • Snoei niet als het vriest. Een pas gesnoeide haag kan zichzelf minder goed beschermen tegen extreme weersomstandigheden.
  • Vergeet ook uzelf niet! Draag beschermende handschoenen en kleding.

 

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over onze laurierplant? Of wilt u een afspraak maken om langs te komen op onze kwekerij in Wekerom? Neem dan contact op met ons; wij staan voor u klaar.