Een haag planten

Hoe Plant u een Coniferen-, Taxus- en Laurierenhaag: 

Het aanplanten van een haag is een geweldige manier om  privacy en groenblijvende kleur aan uw tuin toe te voegen. Bij Kwekerij Top & Top bieden we u uitgebreid advies over het planten van coniferen, taxus en laurieren hagen. In dit artikel bespreken we welke maanden geschikt zijn voor het planten, wanneer u kale wortels, kluiten of potgekweekte planten moet gebruiken, en bieden we praktische tips voor een succesvolle aanplant.

Geschikte Plantenmaanden

Het planten van hagen kan op verschillende momenten in het jaar plaatsvinden, afhankelijk van het type wortel en de weersomstandigheden:

 • Kale wortels: Planten met kale wortels kunnen het beste worden geplant van eind oktober tot april. Dit is de periode waarin de planten in rust zijn en de grond nog vochtig is, wat de kans op succesvolle aanslag verhoogt.
 • Kluitplanten: Coniferen, taxus en laurieren met kluit kunnen het beste worden geplant van oktober tot en met april/mei, mits de grond niet bevroren is en in mei al te droog. Het is belangrijk dat de kluit niet uitdroogt tijdens het planten.
 • Potgekweekte planten: Deze kunnen het hele jaar door worden geplant, zolang de grond niet bevroren is en er voldoende water wordt gegeven. Dit biedt maximale flexibiliteit bij het plannen van uw tuinproject.

Aanplantadvies

Voor een succesvolle aanplant volgt u deze stappen:

 1. Voorbereiding van de grond: Zorg voor goed doorlatende grond en verwijder onkruid en stenen. Verrijk de grond eventueel met compost of aanplantgrond.
 2. Plantgat of geul graven: Graaf een plantgat dat tweemaal zo breed en diep is als de wortelkluit of pot. Voor kale wortels graaft u een plantgeul van de juiste diepte.
 3. Afstand tussen de planten: Houd een plantafstand van ongeveer 30-50 cm aan, afhankelijk van de soort en gewenste dichtheid van de haag.
 4. Planten:
  • Kale wortels: Dompel de wortels in water voordat u ze plant. Verspreid de wortels in de plantgeul en vul aan met aarde.
  • Kluitplanten: Plaats de plant met kluit in het gat, verwijder eventueel het jute rondom  de kluit niet en vul het gat aan met aarde.
  • Potgekweekte planten: Haal de plant uit de pot, maak de wortels  voorzichtig wat los en plaats in het plantgat. Vul aan met aarde.
 5. Aarde aandrukken: Druk de aarde stevig aan rondom de plant om lucht te verwijderen en stabiliteit te bieden.
 6. Water geven: Geef direct na het planten ruim water en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, vooral in droge periodes.

Meer gedetailleerde instructies vindt u op onze pagina coniferen planten.

Verzorging na het Planten

Na het planten is het belangrijk om de haag goed te verzorgen:

 • Water geven: Houd de grond vochtig, vooral tijdens de eerste groeijaren en droge periodes.
 • Snoeien: Snoei de haag regelmatig om een dichte en mooie vorm te behouden. Dit varieert per soort, maar doorgaans snoeit u tweemaal per jaar.
 • Bemesten: Gebruik een geschikte haagbemesting in het voorjaar en eventueel nogmaals in de zomer om de groei te stimuleren en de planten gezond te houden.

Meer Weten?

Bezoek onze aanplantadvies pagina voor meer gedetailleerde informatie over het planten en verzorgen van uw hagen. Ontdek ons assortiment aan coniferen, taxus en laurieren op onze producten pagina en transformeer uw tuin met onze hoogwaardige planten.

Heeft u vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op via onze contactpagina.