Laurier verzorgen

De populaire laurier, ook wel laurierkers genoemd, staat in veel tuinen als haag. Niet zo gek, want de laurier is makkelijk om te onderhouden. Tijdens erge droogte heeft de laurier alleen water nodig en u hoeft de haag maar een tot twee keer per jaar te snoeien. Om ervoor te zorgen dat de laurier goed en gezond blijft, is het verstandig om hem te voorzien van meststoffen. Wij vertellen u hoe u dit het beste doet en wanneer!

Waarom moet u een laurier bemesten?

Net als veel andere planten heeft ook de laurier voeding nodig. Hierdoor groeit de plant beter en blijft de struik gezond. De laurier komt uit de winterrust in de lente. In deze periode begint de struik weer te groeien. Om deze groei te stimuleren, heeft de plant voeding nodig.

Geeft u de laurier geen mest? Dan zijn er een aantal problemen waar de plant last van kan krijgen:

  • De plant is minder vol
  • De laurier is minder sterk
  • Het blad kleurt geel
  • De plant is vatbaar voor plagen en ziektes

Om deze problemen te voorkomen, geeft u dus bemesting. Een verkeerde standplaats, verdroging of verbranding kan ook de oorzaak zijn van bovengenoemde problemen. Als u merkt dat u – ondanks het goed bemesten van uw laurier – nog steeds met bovenstaande problemen te maken heeft, is het goed om te onderzoeken of er andere mogelijke oorzaken zijn, zodat u deze kunt aanpakken.

Hoe vaak moet u de laurier bemesten en wanneer?

Het liefst geeft u twee keer per jaar de laurier mest. De eerste bemesting in maart of april en de tweede bemesting in juni of juli. Door de haag twee keer per jaar te bemesten, blijft deze mooi groen en sterk. Bemest de laurier niet in de nazomer. Met het bemesten stimuleert u namelijk nieuwe scheuten en deze overleven de koudere winter niet. Geef de haag daarom niet laat in het jaar nog mest.

Het bemesten van een pas aangeplante laurier

Gaat u een nieuwe laurier planten? Een goede aanplant is dan belangrijk om de plant gezond te houden. Zorg dat de bodem goed losgewoeld is, zodat de wortels van de struik beter kunnen wortelen en voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Bemest de plant, zodat de basis goed is. Gebruik hiervoor hoornkrullen in de grond en bemest de plant daarna een jaar niet. Hierbij geldt: hoe groter het formaat van de hoornkrullen, des te beter de haag de voedingsstoffen opneemt.

Waarmee kunt u het beste de laurier bemesten?

Voor de laurier is mest met een langzame afgifte het beste. U heeft de keuze uit verschillende soorten bemesting voor de laurier. Kies bij voorkeur voor een biologische meststof als voeding. Bijvoorbeeld goedgerijpte compost of hoornkrullen. Of meng dit, zodat uw laurierkers alle mineralen en stikstof toegediend krijgt. Mest in korrelvorm is ook een optie. Volg de instructies van de door u aangeschafte mest goed op, zodat de laurier niet te veel of te weinig mest krijgt.

Hoe moet u de laurier bemesten?

Volg altijd de instructies van de gekozen mest. Over het algemeen gelden de volgende stappen bij het bemesten van een laurier.

  1. Strooi de mest rond de stam van de laurier.
  2. Werk de mest lichtjes de bodem in, maar let op dat u dit niet te diep in de bodem doet.
  3. Geef de laurier met een gieter water, zodat de mestkorrels oplossen. Ook als het regent geeft u water, zodat u zeker weet dat het water en de mest bij de stam van de plant komen.

Na een aantal dagen tot een aantal weken ziet u al resultaat van de bemesting en geniet u van een mooie groene haag of struik.