Rhododendron snoeien

Het snoeien van uw Rhododendron kan belangrijk zijn. Er zijn twee redenen om uw Rhododendron te snoeien:
• U wilt simpelweg geen grote Rhododendron;
• De bladeren kleuren geel.

Het snoeien van uw Rhododendron doet u het beste eind maart of begin april. Het is belangrijk dat u een scherpe snoeischaar gebruikt. Dit voorkomt ziektes bij de plant, zoals taksterfte.

Een rhododendron snoeien helpt niet altijd!

Voordat we een uitgebreide uitleg geven, is het voor u belangrijk om te weten dat een rhododendron snoeien niet altijd de oplossing is. Het kan namelijk zijn dat uw Rhododendron gele bladeren heeft door een tekort aan voedingsstoffen of zure grond. Dit is gelukkig al snel op te lossen.
We hebben voor u een stappenplan gemaakt:
• Graaf de gehele Rhododendron inclusief kluit uit;
• Graaf het gehele gat ongeveer 5cm verder uit;
• Meng de losgegraven grond aan met tuinturf, maar u kunt ook kokosvezels gebruiken;
• Plant de Rhododendron opnieuw in het gat en druk de grond stevig aan!
• Geef de Rhododendron in het voorjaar voldoende meststoffen (Universele mest of Osmocote) en zorg voor voldoende water.
• Geef de Rhododendron in het najaar voldoende meststoffen met extra Kalium om de plant een kickstart te geven voor de winter.

Gele bladeren? Snoeien!

Zoals hiervoor besproken, zijn gele bladeren vaak het resultaat van een tekort aan voedingsstoffen. Veel mensen kopen een nieuwe Rhododendron omdat de bladeren van de huidige plant geel kleuren. De Rhododendron heeft echter als eigenschap dat je de plant zeer diep terug kan snoeien, tot in het oude hout. Hierdoor wordt het voor u makkelijker om de Rhododendron weer in topvorm te krijgen! De plek tot waar u de Rhododendron snoeit, is de exacte plek waar de Rhododendron uiteindelijk zal gaan vertakken. Een rhododendron snoeien is belangrijk bij gele bladeren, maar de basis van een gezonde Rhododendron is een zure grond en voldoende voedingsstoffen. De nieuwe takken aan de Rhododendron zullen, na het volgen van dit stappenplan bij het uitgroeien weer prachtige groene bladeren bevatten!

Een Rhododendron snoeien, wat is de beste manier?

Er is geen ideale manier om een Rhododendron te snoeien, maar wel een aantal richtlijnen!
De Rhododendron kunt u het best snoeien vlak na de bloei.
De uitgebloeide bloem, kunt u voorzichtig losbreken van de plant. Let wel op dat u de onderliggende nieuwe knoppen niet beschadigd!
U kunt ook de takken pinceren. Dit houdt in dat u de takken met één eindknop eruit breekt. Dit zorgt ervoor dat er 3 nieuwe takken voor terug groeien.
Ook een mogelijkheid is om een stap verder te gaan en de takken een jaartje terug te knippen, dus onder de bladerkrans.
Dit zorgt tevens voor het effect dat er 3 nieuwe takken voor terug groeien.