Onderhoud na het zaaien
Na het zaaien is het van belang dat uw gazon voldoende water krijgt. Bij droog weer betekent dit dat het gazon regelmatig gesproeid dient te worden. Licht water geven is dan voldoende. Het gras ontkiemd sneller in een warme en vochtige bodem. Gras zal binnen twee weken ontkiemen en dus opkomen. Zorg er ook voor dat het gras de eerste zes weken niet betreden wordt. Na ongeveer acht weken kunt u eventuele kale plekken bijzaaien. Maaien doet u pas wanneer het gras ongeveer 8 tot 10 centimeter lang is geworden.
Uw gazon maaien
De eerste keer maait u het gras terug tot ongeveer 5 centimeter. Wanneer u een volgende keer maait kan het gras gemaaid worden tot ongeveer 3 á 4 centimeter. Een siergazon kunt u bijvoorbeeld iets korter maaien dan een gazon waar veel op wordt gelopen. U kunt uw grasmaaier afstellen op de gewenste maat. Maai het gras niet te kort, het kan dan maar moeilijk herstellen.
Een gezond gazon zal in de groeiperiode een á tweemaal per week gemaaid moeten worden. Maaien zorgt voor een mooie strakke grasmat, maar zorgt er ook voor dat er nieuwe zijscheuten kunnen ontstaan. U krijgt hierdoor een dichtere grasmat. De randen van het gazon kunt u handmatig bijknippen. Haal het gemaaide gras wel van het gazon. Wanneer u het laat liggen kan het voor een verstikkend effect zorgen.
Uw gazon water geven
Nadat het gras goed is opgekomen is regelmatig water geven nog steeds belangrijk. Uiteraard is dit vooral van belang in droge perioden. Bij regenachtig weer is sproeien niet nodig. Bij droogte kunt u het beste uw gazon twee tot drie maal per week besproeien. Zorg ervoor dat het gazon dat ruim voldoende water krijgt. Dit is beter dan dagelijks licht sproeien omdat dat alleen de bovenlaag vochtig wordt.
Gras en onkruid
Onkruid kan erg ontsierend zijn voor uw gazon. Helaas is het zo dat met het opkomen van uw gras ook meestal onkruid zal opkomen. Gelukkig wordt met regelmatig maaien het meeste onkruid vernietigd. Overig onkruid, zoals bijvoorbeeld paardenbloemen, kunt u het beste handmatig verwijderen. Sommige soorten onkruid, zoals klaver, kunt u met bestrijdingsmiddelen uitroeien. Een gazon wat voldoende voeding krijgt groeit goed en zorg er op die manier voor dat onkruid vanzelf wordt verstikt en stopt met groeien.
Gazon kalk geven en bemesten
Kalk heeft als effect dat de zuurgraad van de grond naar beneden gaat. Een te zure grond is niet goed voor het gazon. Bij een tuincentrum kunt u een testsetje halen om de zuurgraad te meten. Kalk geeft u bij voorkeur in maart. Zorg er wel voor dat er minimaal drie weken zit tussen bemesten en bekalken van de grond. Wanneer de zuurgraad goed is, is kalk geven niet nodig.
Gras heeft voldoende voeding nodig. Vanaf maart kunt u starten met het bemesten van het gazon. Gras heeft namelijk stikstof nodig om mooi groen te blijven. Bemesten kan met kunstmest of met organische meststoffen. Kunstmest zorgt voor een snel resultaat, maar werkt wel minder lang. Het voordeel van biologische meststoffen is dat de kwaliteit van de bodem verbeterd wordt. De meststoffen geven de voeding langzamer af en zorgen er daardoor voor dat het gazon wel drie tot zes maanden van voldoende voeding wordt voorzien.
Uw gazon verticuteren
Gras heeft zuurstof nodig. Dit bereikt u door het gazon te verticuteren. Dit kan met een speciale verticuteermachine of met een verticuteerhark. Er worden gaatjes in het gazon geprikt waardoor er weer voldoende zuurstof in de bodem kan komen. Verticuteren doet u bij voorkeur in maart en eventueel nogmaals in september. Het is vooral van belang wanneer de bodem erg dicht is van structuur (bijvoorbeeld bij leem en veen) of wanneer er veel op een gazon wordt gelopen. Een gezonde bodem zorgt ook voor beluchting. Wormen bijvoorbeeld, zorgen voor een natuurlijke beluchting van uw gazon.