Verschil Portugese laurier en de laurier(kers)

Novita laurierkers

Verschil Portugese laurier en de laurier(kers)

Een gewilde haagplant is de laurier. De reden: de plant is wintervast en wintergroen. Hierdoor heeft u het hele jaar door plezier van de mooie groene kleur van de plant. Binnen de familie van de laurier zijn verschillende laurier soorten, zoals de Portugese laurier en de laurierkers. Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze planten? Wij leggen het u uit.

Verschillende soorten laurier planten

Net zoals mensen, hebben laurierplanten hun eigen unieke kenmerken. Sommige groeien snel en zijn ideaal voor het creëren van een snelgroeiende haag, terwijl andere beter geschikt zijn om mooi in vorm te blijven. Het is slim om te bedenken wat u precies wilt in uw tuin en wat uw verwachtingen zijn voordat u een specifieke lauriersoort kiest.

Portugese laurier – Prunus Angustifolia

De Portugese laurier, oftewel de Prunus lusitanica Angustifolia, staat bekend om zijn spitse bladeren die samen een weelderige, compacte struik vormen. Het blad van de Portugese laurier straalt in een diepe, donkergroene tint en geeft een prachtige glans. Deze plant is de perfecte kandidaat om een haag te creëren.
De Portugese laurier vergt minder onderhoud omdat hij geleidelijk groeit, waardoor u de plant eenvoudig in een gewenste vorm kunt houden. Als u de plant als haag gebruikt, snoeit u deze het beste twee keer per jaar. De plant bloeit in de maanden mei en juni. Uw tuin is in deze periode verrijkt met mooie witte bloemtrossen die tot wel 15 centimeter lang worden. Om ervoor te zorgen dat de bloei op zijn best is, plaatst u de plant in direct zonlicht.

Laurier Rotundifolia

De Prunus Rotundifolia, een veelvoorkomende lauriersoort in Nederland, is verkrijgbaar in verschillende maten en kan dienen als haag of solitaire aanvulling in de tuin. De bladeren groeien tot wel 10 tot 11 centimeter lang, zijn groen en hebben een lichte glans. Hoewel de plant snel groeit en snoeien niet verplicht is, wordt het wel aangeraden. Zonder snoei kan deze laurier namelijk uitgroeien tot een grote struik. De vorm van de plant behoudt u door hem twee keer per jaar te snoeien.

Laurier Prunus Novita

De Prunus Novita-laurier is een zeer populaire variant binnen de laurierkersen. Het is een verbeterde versie van de Rotundifolia-laurier, met sterke eigenschappen en grote, glanzende, donkergroene bladeren. Als je snel een dichte haag in je tuin wilt, is deze plant ideaal vanwege zijn snelle groei, zo’n 40 tot 50 centimeter per jaar. In het voorjaar pronkt de laurier met schattige witte bloemen die later veranderen in besjes. Hoewel niet geschikt voor menselijke consumptie, zijn deze besjes een traktatie voor vogels, die er graag van genieten.

Laurier Prunus Genolia

Prunus Genolia onderscheidt zich door zijn kenmerkende smalle bladeren en gestroomlijnde groei. De donkergroene bladeren zijn ongeveer 15 centimeter lang. Bovendien is deze plant winterhard, waardoor hij ideaal is voor het creëren van een compacte haag rondom de tuin. Met een maximale lengte van 3,5 meter is het aan te raden de plant één tot twee keer per jaar te snoeien, bij voorkeur in het voor- of najaar en vermijd snoeien tijdens extreme weersomstandigheden.

Wat is het verschil tussen de Portugese laurier en de gewone laurier?

De Portugese laurier en de gewone laurier verschillen aanzienlijk in grootte en omvang. De Portugese laurier groeit langzamer dan de gewone laurier, waardoor het onderhoud minder tijdrovend is. Bovendien is er een duidelijk verschil in de grootte van de bladeren.

De grootte van de haag

In het algemeen staan de gangbare lauriersoorten bekend om hun snelle groei, zowel in de breedte als in de hoogte. De Portugese laurier vormt hierop een uitzondering. Deze specifieke laurier groeit met een snelheid van ongeveer 20 tot 40 centimeter per jaar, vooral in de hoogte, met een maximale hoogte van drie meter. Hierdoor is deze struik ideaal voor het creëren van beschutting zonder zich te breed uit te spreiden.

Het uiterlijk van de laurier

Een tweede verschil tussen de gewone laurier en de Portugese laurier is te vinden in het blad. De bladeren van de Portugese laurier zijn kleiner dan die van andere lauriersoorten. Deze compacte omvang, in combinatie met de bescheiden grootte van de Portugese laurier, maakt de plant ideaal voor tuinen met beperkte ruimte waar toch voldoende beschutting gewenst is.

De Portugese laurier verzorgen doe je zo

U bent overtuigd en wilt graag een Portugese laurier aanschaffen. Voordat u dit doet, is het wel belangrijk om te weten hoe u de plant optimaal verzorgt. Door de juiste zorg te bieden, kunt u jarenlang genieten van deze prachtige plant.

Snoeien van de Portugese laurier

Het snoeien van de Portugese laurier doet u het best midzomer. Heeft u per ongeluk iets te veel takken teruggesnoeid? Geen zorgen, de plant laat weer nieuwe takken groeien. Gebruik voor het snoeien een kniptang, hiermee knipt u de uitstekende takken van de plant weg. Doe dit liever niet met een snoeischaar, daarmee knipt u door de bladeren heen, wat de randen van de bladeren bruin maakt.

Hoe vaak moet u een Portugese laurier snoeien?

Indien u de Portugese laurier niet als haag in uw tuin plaatst, is één keer per jaar snoeien voldoende. Bij gebruik als haag wordt echter aangeraden de plant twee keer per jaar te snoeien. De Portugese laurier zijn groeisnelheid is gematigd, waardoor vaker snoeien niet noodzakelijk is.

Wat is de beste tijd om een laurier te planten?

U kunt vrijwel het hele jaar door een Portugese laurier planten, behalve als de temperatuur onder het vriespunt komt. Let er altijd op dat er geen (nacht)vorst is voorspeld in de week dat u de laurier wilt planten. Vorst kan namelijk de groei van de plant tegenhouden. Koopt u een plant met kluit? Plant de laurier dan niet in de zomer.

Hoeveel water heeft een Portugese laurier nodig?

Nadat u de Portugese laurier heeft geplant, geeft u de eerste twee weken de plant regelmatig water. Daarna hoeft u de plant alleen nog maar in de zomer water te geven, vooral als het langdurig droog is. We hebben nog meer tips voor de beste verzorging van uw laurier.

Onze bestsellers

De Portugese laurier online kopen

Nu u volledig geïnformeerd bent over de Portugese laurier, is het moment aangebroken om de plant aan te schaffen. Dit kunt u eenvoudig online bij ons doen. Onze planten staan bekend om hun hoge kwaliteit; we onderwerpen ze jaarlijks aan keuringen door Naktuinbouw. Tijdens deze keuring wordt zorgvuldig gecontroleerd of de planten voldoen aan de Europese richtlijnen, waardoor u gegarandeerd bent van een gezonde aankoop. Bovendien bieden wij altijd een garantie van twee maanden en profiteert u van voordelige prijzen in vergelijking met tuincentra. Bestel hier snel uw Portugese laurier of andere lauriersoorten.