Gele bladeren laurier

Geel wordende bladeren larierplant

Gele bladeren laurier

De laurierplant is een prachtige aanvulling in uw tuin. Vaak staat deze plant als haag in de tuin, vanwege zijn winterhardheid. Hierdoor kan de plant goed tegen de Nederlandse winters en blijft de laurier zijn mooie groene kleur houden. Omdat de plant het goed doet op zowel zonnige als schaduwrijke plekken, is de plant erg geliefd. Ondanks dat de plant het hele jaar groen is, kunnen de bladeren van de laurier geel zijn. Dit is meestal geen reden tot paniek, als u de juiste stappen onderneemt. Een gele laurier heeft verschillende oorzaken en daarmee gepaard gaande oplossingen. Deze blog bespreekt de mogelijke oorzaken en biedt oplossingen, zodat u precies weet wat te doen wanneer de laurierbladeren geel kleuren. We geven daarnaast tips om dit te voorkomen

Wat zijn de oorzaken van gele bladeren bij een laurierplant?

De laurier is geen veeleisende plant, maar het kan voorkomen dat de laurier gele bladeren ontwikkelt. Dit ziet er niet alleen ongezond uit, maar geeft ook aan dat er iets aan de hand is met de plant. Het wijst dus op een probleem, maar de oorzaak hoeft niet altijd direct duidelijk te zijn. De adviezen voor de gele bladeren van de laurier gelden voor zowel de laurierkers als de Portugese laurier. Hoewel het verschillende soorten zijn, vertonen ze opvallende gelijkenissen in hun groeipatroon en bladeren.

Droogte in de zomer of de winter

De gele bladeren van de plant worden vaak veroorzaakt door droogte. Dit is niet alleen een probleem tijdens de lange, warme zomers, maar soms ook tijdens extreem koude winters. Doordat de laurier gedurende een lange periode te weinig water krijgt, worden de bladeren geel. Dit is een van de eerste signalen dat uw laurier te weinig water krijgt. Tijdens de droge zomers die Nederland tegenwoordig kent, raakt de grond uitgedroogd, waarbij het water verdampt voordat het de wortels bereikt, zelfs bij regelmatig water geven. Intens zonlicht zorgt er ook nog eens voor dat dit proces wordt versneld. U gaat er waarschijnlijk vanaf dat er tijdens koude winters geen watertekort is, toch kan dit wel het geval zijn gedurende vorstrijke periodes. Door bevroren grond bereikt het water de wortels minder goed. De laurier kan weliswaar goed tegen vorst, maar lijdt wel als er een gebrek aan water is.

Een gebrek aan voedingsstoffen in de grond

Een tekort aan voedingsstoffen lijkt op het eerste gezicht op droogte, maar kan meer omvatten dan een gebrek aan regen. Zo kan de grond waarin de laurier groeit simpelweg niet voldoende voedingsstoffen bevatten. Denk aan een tekort aan ijzer of stikstof. Mineralen als ijzer, stikstof en magnesium zijn cruciaal voor een optimale groei van de laurier. Wanneer hier een gebrek aan is, uit dit zich in het vergelen van de bladeren. Bij een ijzertekort zijn de nerven wel vaak groen, terwijl bij stikstoftekort de bladaders geel kleuren. De symptomen beginnen vaak onderaan, bij ouder blad en het verspreidt zich geleidelijk naar de bovenste bladeren.

Wortelrot zorgt eerst voor geel blad

Wortelrot is ook een van de problemen waardoor geel blad ontstaat. Dit is een schimmelziekte die optreedt als de wortels volledig doordrenkt met water zijn. Met als gevolg: bruinzwarte plekken en soms ook lichtgele vlekken. Een overschot aan water is, net als een tekort aan water, niet goed voor deze plant.

Ongewenste gasten in de plant

Tot slot bestaat ook de mogelijkheid dat uw laurier ongewenste gasten heeft, zoals springende plantluizen of hagelschotziekte. Springende plantluizen zijn vervelende sapzuigers die het leven van uw laurier ontnemen, vooral in het voorjaar zijn ze actief. De tekenen van deze plaag zijn vergeelde bladeren, gevolgd door verdere aantasting van het bladweefsel. De bladeren kleuren bruin en vallen uiteindelijk van de plant. Een andere mogelijke oorzaak is hagelschotziekte, ook bekend als jachtweerziekte. Dit is een schimmelziekte die zo wordt genoemd omdat de laurier lijkt alsof hij is beschoten met kleine kogeltjes. Naast de onregelmatige gele kleur vertoont de laurier kleine gaatjes in het blad.

Hoe voorkomt u gele bladeren bij een laurierplant?

De oorzaken zijn duidelijk: droogte, een gebrek aan voedingsstoffen, wortelrot of ongewenste gasten in de plant. Nu dit duidelijk is, is het tijd om te bekijken welke maatregelen u kunt nemen. Het wegnemen van de oorzaak is de manier om een laurier met gele bladeren te voorkomen.

Laurier haag snoeien

Wanneer de laurier geel is in de winter, is ons advies om de laurierhaag uit te laten lopen. Wacht met de laurier snoeien tot april of mei, wanneer de nieuwe groeiknoppen verschijnen. Nu kunt u de beschadigde takken met gele bladeren terugsnoeien. Dit bevordert het herstel van de laurier. Alle tips over het snoeien van de laurier hebben we voor u op een rijtje gezet op de pagina: Laurier snoeien – dit zijn de beste tips voor een gezonde haag.

Zorg dat de plant voldoende water krijgt

Om te verhelpen dat de laurier uitdroogt en gele bladeren krijgt, geeft u in de zomer de laurier het beste zo vroeg mogelijk water, wanneer de zon nog niet zo fel schijnt. Het water heeft dan de kans om goed in de grond te trekken. Vermijd water geven op het heetst van de dag, zodat de bladeren niet verbranden. Komt het beter uit om ’s avonds water te geven? Dat kan ook. Tijdens een vorstperiode is het lastig om de plant water te geven. Dus is het slim om u goed voor te bereiden. U maakt de laurier winterklaar door de plant te bemesten en de grond in oktober of november goed los te maken.

Het toevoegen van voedingsstoffen aan de bodem

De oplossing voor een tekort aan voedingsstoffen is het verbeteren van de pH-waarde van de grond door middel van bemesting. Wanneer er te weinig ijzer in de grond aanwezig is, mengt u zwavel of veenmos met de aarde om de pH-waarde te corrigeren. Als er een tekort aan stikstof is, biedt meststof die rijk is aan nitraat de oplossing. Voeg dit toe aan de grond, maar wees voorzichtig, aangezien nitraat de plant juist kan beschadigen. Houd u aan de voorschriften.

Zorg dat het water goed kan weglopen

Als uw laurier in een te vochtige omgeving staat, adviseren we om een drainagesysteem te plaatsen. Hierdoor heeft het water altijd een uitweg. Nadat u de geïnfecteerde wortels heeft verwijderd, is het verstandig om de plant te verpotten naar een grond waar geen stilstaand water is.

Verwijder het gele blad

Als plantenluizen het probleem vormen, is het belangrijk om de aangetaste bladeren te verwijderen én te verbranden. Ook adviseren we om insecticidezeep aan te brengen op de onderkant van de bladeren. Deze handeling moet u soms vaker herhalen. Bij jachtweerziekte is ook het advies om het aangetaste blad te verwijderen, zodat het herstelproces versneld. Als blijkt dat dit niet effectief is, kan het noodzakelijk zijn om een bestrijdingsmiddel te gebruiken.

Laurierhaag kopen

Overweegt u een nieuwe laurierhaag te kopen vanwege geel blad bij uw oude laurier? Bezoek dan onze webshop of kom langs bij onze kwekerij voor specialistisch gekweekte haagplanten tegen een scherpe prijs. Met meer dan 20 jaar ervaring bieden wij een ruime keuze uit gezonde en gekeurde haagplanten zoals de laurier haag. Profiteer van een goede prijs-kwaliteitverhouding en persoonlijke service. U heeft de mogelijkheid tot bezorging van de laurier plant of ophalen op onze kwekerij in Wekerom, Gelderland. Bestel eenvoudig online en creëer een prachtige laurierhaag voor uw tuin.