Wanneer gras zaaien

Wanneer kunt u het beste gras zaaien

Gras zaaien kan zowel in het voorjaar als in het najaar. De beste periodes zijn april/mei of van half augustus tot eind oktober. De weersomstandigheden zijn hierbij van belang. De bodemtemperatuur moet minimaal tien graden bedragen. Na een lange, strenge winter kan het zijn dat het wat langer duurt totdat de bodem deze temperatuur heeft bereikt. Het is gunstig als het na het zaaien gaat regenen. Het gazon moet, zeker totdat het gras is ontkiemd, voldoende vochtig blijven. Bij regenachtig weer is sproeien niet of minder nodig.

Voordeel van zaaien in het voorjaar is dat u in de zomer kunt genieten van een prachtig gazon. Bij hogere temperaturen zal het gras snel groeien. U ziet dus snel resultaat. In het najaar zullen de weersomstandigheden vaak gunstiger zijn en de bodemtemperaturen nog hoog. U hoeft dan minder vaak te sproeien. Een ander voordeel is dat er in het najaar minder onkruid groeit. Teveel onkruid kan het jonge gras verstikken.

Beide perioden hebben dus zo hun voor- en nadelen. Belangrijk om te weten is dat zowel het voor- en het najaar prima geschikt zijn om in te zaaien. Laat uw beslissing dan ook vooral afhangen van uw eigen planning en voorkeur.