Rhododendrons

Rhododendrons

Rhododendron of rododendron betekent ´Rozenboom´ in het Oud Grieks. Niet verwonderlijk, de Rhododendron heeft prachtige bloemen in allerlei kleuren. De Rhododendron of Rododendron komt oorspronkelijk uit bergachtige gebieden in Azië en gedijt uitstekend in ons land. In het wild komen wel duizend soorten voort. Kwekerij Top & Top heeft een selectie gemaakt van enkele prachtige, winterharde, soorten. Al deze soorten zijn bladhoudend en winterhard.

Rhododendrons soorten

In ons assortiment vind u de Cunningham White, de Nova Zembla, de Catawbiense Grandiflorum en de Roseum Elegans.

De Cunningham White behoort tot de Caucasium-groep en heeft witte bloemen met een kleine, geeloranje macule. In de knop zijn de bloemen lichtroze. De bloemen zijn klokvormig en de bladen langwerpig. Deze struik, die zo’n 1,5 tot 2,5 meter hoog en 2,5 tot 4 meter breed kan worden, is erg winterhard. De Cunningham White bloeit van begin mei tot en met juni.

De bloemen van de Nova Zembla heeft een schitterende helderrode kleur.  Deze Rhodo behoort tot de Catawbiense Hybride.  Planten uit deze groep dragen wat kleinere bloemen en zijn erg winterhard. De bloeitijd is lang en start eind mei/begin juni. De plant kan na tien jaar een hoogte van 2,5 meter bereiken.

De Catawbiense Grandiflorum is een rhododendron met lichtpaarse bloemen. De bloeitijd valt rond midden en eind mei. De bladeren zijn diepgroen. Deze rhododendron kan een hoogte van 3,5 á 4 meter bereiken. Deze plant groeit snel en is meer geschikt voor de wat grotere tuinen. De Grandiflorum kan in een border geplaatst worden maar is ook geschikt voor groepsbeplanting of zelfs onderbeplanting.

De Roseum Elegans, die ook tot de Catawbiense groep behoort,  heeft prachtige lila-roze bloemen. De volwassen hoogte is zo’n 2,5 meter. De Roseum Elegans kent een lange bloeitijd die eind mei/juni start.  De groeiwijze is breed en hoogopgaand. Uiteraard is ook deze soort wintergroen en winterhard.

Rhododendrons planten en verzorgen

Een rhododendron houdt van een zure grond. U kunt dit meten door een testsetje te halen bij een tuincentrum. De zuurgraad hoort tussen 4 en 5,5 te liggen.

Halfschaduw is de beste plek om een rhododendron te planten. Vermijd een plek naast een grote boom of struik.

Zorg ervoor dat de rhododendron niet te diep wordt geplant. De kluit moet nat zijn. Het plantgat kunt u onderin vullen met losse grond eventueel bladaarde of tuinturf. Vul het gat bovenin aan met speciale rhododendrongrond. De grond rondom de plant heen kunt u nog bedekken met wat bladaarde of tuinturf (vermijd de stam). Gebruik geen compost, die is te kalkrijk en bevat teveel zout. De grond niet teveel aandrukken, zodat de grond luchtig blijft. Zorg daarnaast voor voldoende water en blijf de plant in het voorjaar en de zomer regelmatig water geven.

Snoeien is niet noodzakelijk maar kan helpen voor een betere bloei bij oudere rhododendrons. Een enkele stengel of dode tak kan op elk gewenst moment worden teruggesnoeid. Snoei dan direct boven een knoop. Vormsnoeien is in principe niet nodig.

Bij jonge planten is het wenselijk om de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dit is beter voor de groei.

Jaarlijks bemesten kan in april (langwerkende meststof) of vaker tijdens de groeiperiode (snelwerkende meststof).

Meer informatie over bemesting vind u bij onze pagina Bemesting en Tuinaarde.