Leibomen

Leibomen

 

Bij onze kwekerij kunt u terecht voor verschillende soorten leibomen en schermbomen. Leibomen zie je steeds meer terug in de Nederlandse tuinen. Ze zijn onderhoudsvriendelijk, geven een tuin uitstraling en zorgen voor schaduw en privacy.

Wij verkopen de leilinde, leiplataan, amberboom (liquidambar), een aantal soorten beuken (fagus sylvatica of groene beuk en sylvaticu purpurea) en de haagbeuk of Carpinus Betulus. De leilinde en met name de leiplataan hebben een wat groter blad en zullen daardoor eerder dichtgroeien. Uiteindelijk is de keuze ook een kwestie van smaak.  De Liquidambar is bijvoorbeeld een boom met een prachtige herstkleuring. De bladeren kleuren dan dieprood.  Een groene beuk heeft als voordeel dat het verdorde blad in de winter aan de boom blijft hangen. De Purpurea heeft weer prachtige rode blaadjes.

Een leiboom is ook geschikt voor kleinere tuinen omdat ze weinig ruimte in beslag nemen. De bomen zijn in meerdere maten verkrijgbaar. Hierboven bij ons assortiment vind u daarover meer informatie.

Planten en verzorging

BIj het planten van de bomen is het belangrijk om boompalen te gebruiken. Wanneer u deze niet gebruikt beschadigen de wortels van de boom bij stevige wind. Deze boompalen kunt u bestellen bij onze kwekerij. Reken een tussenruimte van minimaal 250 cm en zorg voor ruime plantgaten. De gaten daarna goed opvullen, eventueel met tuinaarde, en veel water geven, met name de eerste maanden na het planten.

De leibomen kun je aan elkaar verbinden door takken van beide bomen schuin af te snijden en vast e binden met bindbuis. Zo groeien ze tegen elkaar aan. Je doet dit bij voorkeur in de lente.

Om de leibomen in vorm te houden snoeit u de bomen jaarlijks in de winter. In de zomer mogen de eventuele lange uitlopers nogmaals gesnoeid worden. Bemesten kan in het voorjaar.

De Beukenhaag heeft een speciale schimmel nodig. Mest voor beukenhaag bevat deze schimmel (mycorrhiza).