Dakbomen

Dakbomen

Een dakboom, of parasolboom is een echte aanwinst voor uw tuin. Een dakboom staat prachtig in vrijwel elke tuin, groot of klein. Dakbomen komen oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied en zorgen voor een Mediterrane uitstraling.

Een dakboom is een natuurlijke parasol maar biedt meerdere voordelen. Het zorgt voor een unieke sfeer, het is koeler onder zo´n natuurlijk terras en u kunt onder de bomen planten plaatsen die het goed doen in de schaduw. Dit zorgt voor meer variatie in uw tuin. Daarnaast is een dakboom een zeer duurzame variant die jaren meegaat. De dakbomen worden op de kwekerij ´gevormd´. De vorm is makkelijk te behouden door slechts de omhooggroeiende takken te snoeien en overige takken te binden.

De meest voorkomende soort is de dakplataan. Deze soort heeft een groot blad en snelle groei. De ideale boom om een snel dichtgroeiende parasol te creeëren.

Ook de Linde (Tilia Europea ‘Pallida) en de Amerikaanse dakeik (Quercus palustris) vind u terug in ons assortiment.

Planten, verzorgen en snoeien

Allereerst is het belangrijk om te weten hoeveel platanen u nodig heeft en kunt planten voor een mooie ‘parasol’.  De bomen dienen op 4 tot 6  meter afstand van elkaar geplaatst te worden. Daarnaast dient u rekening te houden met de erfafscheiding, plaats de boom op minimaal 2 meter hiervan.

Zorg voor een ruim plantgat. Gebruik voor de aanvulling een goede tuingrond. U kunt dit aanvullen met zand en/of compost. Naast de stam wordt een paal geplaatst met bevestigingsband (deze kunnen worden meegeleverd).

Snoeien dient bij voorkeur in het najaar/winter te gebeuren als de plataan geen blad meer heeft. Snoei niet bij strenge vorst. Knip alle jonge twijgen die uit de jonge (horizontale) basistakken groeien bij de basistak af. Te lange horizontale takken kunt u inkorten.