Beukenhaag

Beukenhaag

Bij Kwekerij Top & Top kunt u terecht voor een mooie beukenhaag. Wij verkopen zowel de rode (Fagus Sylvatica “Atropuicea”) als groene beuk (Fagus Sylvatica). De beukenhaag of Fagus Sylvatica behoort tot de beukenfamilie en is een andere plant dan de Haagbeuk of Carpinus Betulus (lid van de berkenfamilie).

In de winter behoudt de beukenhaag, in tegenstelling tot de haagbeuk, het verdorde blad. De haag blijft daardoor het hele jaar gesloten. Het blad van de beuk is glad en glanzend. In de herfst krijgt het blad een prachtige gele kleur, welke veranderd naar warmrood.

Planten:

We verkopen de beukenhaag als wortelgoed. Wortelgoed kan het beste tussen november en april gepland worden. De beukenhaag kan als een dubbele of enkele rij geplaatst worden. Bij een enkele rij rekent u met vijf planten per meter. Een dubbele rij wordt zig zag gepland met ongeveer 8 planten per meer. Een dubbele rij zorgt uiteraard voor een dichtere haag. De afstand tussen de twee rijen is ongeveer 40 centimeter.

Zorg ervoor dat de beuken zo snel mogelijk gepland worden na ontvangst en dat u de wortels nat houdt. Verwijder de verpakking pas wanneer u gaat planten. De geul moet ongeveer 30 cm diep zijn. U kunt de grond aanvullen met beukengrond (link tuinaarde) en met de uitgegraven grond. Let er op dat de plant net zo diep ingegraven is als op de kwekerij. U kunt dit zien aan de stam. Druk daarna de grond goed aan.

Houdt u daarnaast ook rekening met een afstand van ongeveer een halve meter tussen de haag en de overige planten in uw tuin

Voor het dichtgroeien van de haag is het goed om de haag direct wat terug te snoeien aan de bovenkant. Dit bevordert het dichtgroeien van de haag.

Verzorging en snoeien

Bemesten kan twee keer per jaar. De beste periode hiervoor is april/mei en juni/juli. Op deze manier krijgt de haag de juiste voedingsstoffen. De beukenhaag heeft voor een goede groei een schimmel (mycorrhiza) nodig. Speciale beukenmest bevat deze schimmel. Het is altijd goed deze grond bij de wortels te strooien.

De haag moet minimaal 1 maar liever 2 keer per jaar gesnoeid worden. Eind mei/begin juni, net na de groeiperiode, kunt u de haag het beste terugsnoeien. In augustus kan de haag voor de tweede maal licht teruggesnoeid worden (eventuele uitstekende takken). Snoei bij bewolkt weer om verbranding te voorkomen.

Een (licht) conische vorm  zorgt ervoor ook de onderste takken voldoende licht krijgen en de haag het beste groeit.