Taxus soorten

De Verschillende Soorten Taxussen en Waar Je Op Moet Letten Bij Aankoop
Taxussen zijn een populaire keuze voor heggen en tuinbeplanting vanwege hun dichte, groene loof en hun veelzijdigheid. Maar wist je dat er verschillende soorten taxussen zijn? In deze blogpost gaan we dieper in op de verschillende variëteiten en geven we tips waar je op moet letten bij de aankoop. Laten we beginnen met een overzicht van de meest voorkomende soorten taxussen.

Soorten Taxussen

Taxus baccata (Gewone Taxus)

De Taxus baccata is de meest bekende en wijdverspreide soort. Deze Europese taxus heeft donkergroene naalden en produceert kleine rode bessen. De plant is zeer geschikt voor heggen dankzij zijn dichte groei en het feit dat hij goed gesnoeid kan worden.

Taxus media

De Taxus media is een hybride tussen Taxus baccata en Taxus cuspidata. Deze variëteit combineert het beste van beide ouders: de winterhardheid van de Japanse taxus (Taxus cuspidata) en de compacte groei van de gewone taxus. Een bekende cultivar binnen deze soort is de Taxus media ‘Hicksii’, die veel wordt gebruikt voor hagen.

Taxus cuspidata (Japanse Taxus)

Deze soort komt oorspronkelijk uit Japan en Korea en staat bekend om zijn grotere winterhardheid. De Taxus cuspidata heeft iets langere naalden en kan grotere hoogtes bereiken dan de Taxus baccata. Dit maakt hem geschikt voor hogere heggen en solitaire planten.

Taxus  media ‘Densiformis’

Deze cultivar is een van de meest populaire keuzes voor tuinen vanwege zijn dichte, spreidende groei en lagere hoogte. Hij is perfect voor lage heggen en als bodembedekker.

Waar Moet Je Op Letten Bij De Aankoop van Taxussen?
Het kiezen van de juiste taxus voor jouw tuin kan een uitdaging zijn. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

Locatie en Bodemtype

Taxussen gedijen het beste in goed doorlatende grond en verdragen geen langdurig natte voeten. Controleer de bodem in je tuin voordat je een taxus plant. Voeg indien nodig organisch materiaal toe om de drainage te verbeteren.

Zonlicht en Schaduw

De meeste taxussen doen het goed in zowel volle zon als gedeeltelijke schaduw. Echter, sommige variëteiten zoals de Taxus cuspidata kunnen beter tegen schaduw dan anderen. Zorg ervoor dat je de juiste soort kiest voor de lichtomstandigheden in jouw tuin.

Groeiwijze en Onderhoud
Denk na over de uiteindelijke grootte en vorm van de taxus die je wilt. Sommige soorten groeien hoger en breder dan andere, wat invloed kan hebben op de ruimte die ze nodig hebben en het onderhoud dat ze vereisen. Bijvoorbeeld, de Taxus baccata is ideaal voor hoge, formele heggen, terwijl de Taxus x media ‘Densiformis’ beter geschikt is voor lage hagen of als solitair.

Ziekteresistentie

Hoewel taxussen over het algemeen zeer robuust zijn, kunnen ze soms gevoelig zijn voor bepaalde ziektes zoals wortelrot of schimmelinfecties. Kies gezonde planten van een betrouwbare kwekerij en zorg voor goede plantomstandigheden om ziektes te voorkomen.

Gebruik en Esthetiek
Overweeg waarvoor je de taxus wilt gebruiken: als heg, solitair, of bodembedekker. Denk ook aan de esthetiek – wil je een strakke, formele uitstraling of een meer natuurlijke look? De Taxus media ‘Hicksii’ is bijvoorbeeld perfect voor strakke heggen, terwijl de Taxus cuspidata een natuurlijke uitstraling geeft.

Bij TaxusBestellen.nl bieden we een breed scala aan taxussen die aan al deze criteria voldoen. Bekijk onze Taxus baccata collectie voor de klassieke heg, of ontdek de Taxus media variëteiten voor hybride opties. Voor vragen en advies over de beste keuze voor jouw tuin, kun je altijd contact met ons opnemen via onze adviespagina.

Met de juiste informatie en aandacht voor detail kun je een prachtige, duurzame taxushaag creëren die jarenlang meegaat. Veel succes met je keuze en het planten van jouw taxus!

Voor meer tips en inspiratie, bekijk onze andere blogposts op TaxusBestellen.nl/blog.